COLD FOOD FESTIVAL at SMB Kindergarten

On the occasion of the Han Thuc – Cold Food Festival on March 3 of the lunar calendar, Vietnamese people often have the custom of offering their ancestors traditional cold food such as Banh Chay, Banh Troi. This is not only a cultural festival but also a beauty in culinary art. Today, the students at Sunshine Maple Bear Kindergarten had the opportunity to make these traditional Banh Troi and Banh Chay by themselves.

Let’s take a look at some pictures of young Smbers preparing for the Cold Food Festival

Để bắt đầu cho việc làm bánh từ những viên đường phên làm nhân xinh xinh vuông vắn, những hạt vừng được rang thơm lừng đến những đĩa bột nếp trắng phau mềm dẻo. Ngoài ra, bột còn được nhuộm thêm các màu xanh, đỏ, vàng bắt mắt từ củ dền, quả gấc, rau má.
Banh Troi was made from the sugar cubes with beautiful square fillings, the sesame seeds are fragrantly roasted to the soft white glutinous rice flour plates. In addition, the powder is also dyed with eye-catching blue, red, and yellow colors from beets, gac fruit, and centella asiatica.
 Dưới sự hướng dẫn và giúp đỡ của các cô giáo, những chú gấu Teddy, Koala, Panda và Polar đã vào vai thợ làm bánh, thực hiện hầu hết các công đoạn: nhào bột, nặn bánh, nhồi nhân bánh. Bạn nào cũng tham gia vào hoạt động trải nghiệm với niềm hứng khởi và say mê.
Under the guidance of teachers, SMB Students played the role of bakers, performing most of the stages: kneading dough, shaping cakes, stuffing cakes. You all participate in the experiential activity with excitement and passion.
Sau khi nặn xong những viên bánh trôi nước tròn trịa, xinh xắn, các bạn nhỏ đều không giấu nổi sự tự hào và thích thú khi lần đầu tiên được tự tay tham gia một hoạt động thú vị. Bạn nào cũng ngắm nhìn, hít hà, rồi mới từ từ nhấm nháp từng chút một cái vị dẻo dẻo, ngọt ngào, thơm thơm bùi bùi của viên bánh.
After molding the round, pretty water-flooded cakes, the children couldn’t hide their pride and excitement when they were able to participate in an interesting activity for the first time. The final product is a plate of floating cakes scented with glutinous rice flour, sugar, and sesame, with extremely eye-catching and attractive colors.
Sản phẩm cuối Acùng chính là những đĩa bánh trôi nước thơm mùi bột nếp, mùi đường phên, mùi vừng và có màu sắc vô cùng bắt mắt, hấp dẫn.
The final product is a plate of floating cakes scented with glutinous rice flour, sugar, and sesame, with extremely eye-catching and attractive colors.
Sản phẩm cuối cùng là những đĩa bánh trôi nước thơm mùi bột nếp, mùi đường phên, mùi vừng... và có màu sắc vô cùng bắt mắt, hấp dẫn. Đó dường như là một hoạt động hết sức mới mẻ và ý nghĩa đối với các bạn nhỏ trong năm học đầu tiên dưới mái nhà chung Sunshine Maple Bear. 

The experience of making floating cakes not only helps young SMBers practice their ingenuity and flexibility, but also helps them understand more about the traditional customs of their homeland.